Personlig service Säker betalning Snabba leveranser Fraktfritt över 1500:-   

Ejektorpumpar

Funktioner för en ejektorpump

Ejektorpumpen är ett måste i många mindre vattenförsörjningssystem där grundvatten är en förutsättning för det dagliga arbetet, som till exempel jordbruksbevattning, lantbruk med egna borrhål och sommarstugor.

I en ejektorpump, även kallad strålpump, skapas ett undertryck genom att en vätske- eller gasstråle expanderar i en ejektorkammare och returvattnet hjälper till att trycka upp vattnet till pumpen igen. Ejektorpumpen behöver i de flesta fall en annan pump eller tryckkälla för att fungera. Ett annat namn på ejektorpumpr är strålpumpar.

Ejektorpumpar från Grundfos till bra pris

Något som är speciellt för ejektorpumparna är att det drivande mediet blandar sig med det som skall pumpas och att pumparna kan byggas för en kapacitet många gånger större än storleken hos det drivande flödet.

Ett av de välkända varumärkena som tillverkar dessa pumpar är Grundfos. I sortimentet finns pumpar med sil, 3-fas, nippel och mycket annat. Om en sugslang ska användas behöver pumpen ha nippel, annars fungerar det med sil.

Strålpump med lång livslängd

En så kallad strålpump kan även användas för att åstadkomma en kontrollerad blandning av två delflöden – en dosering. En annan egenskap är att pumpen saknar rörliga delar och kan byggas med stora genomlopp. En sådan pump kan då klara av att pumpa exempelvis kraftigt förorenad vätska. Ejektorpumpen är även självrensande i och med att det drivande mediet strömmar baklänges ut i sugledningen om tryckledningen stängs. Detta gör att ejektorpumparna är väldigt driftsäkra och de kan användas på svåråtkomliga platser som länspumpar där exempelvis föroreningar skulle kunna äventyra pumpens drift och funktion.

Ejektorpump för borrad brunn – trycklyft och sughöjd

Ett av de främsta användningsområdena för en ejektorpump är till borrade brunnar.  Pumpen klarar av olika djup beroende på dess effekt – en ejektorpump på 50 Hz klarar av ett djup upp till 90 meter, vilket även räknas som den så kallade sughöjden. Om brunnens kapacitet är lägre än pumpens förmåga kan det krävas att du installerar en sugledning. Denna ska i så fall monteras på pumpens undersida. I de allra flesta fall behöver en ejektorpump arbeta tillsammans med en annan pump som exempelvis bidrar med tryckluft för att få vattnet att cirkulera.